Google a intrat foarte puternic in domeniul sistemelor de operare pe platforme mobile si ofera un sistem de operare robust, bine facut si, important pentru noi, usor de programat, numit Android. Astazi voi incepe o serie noua de tutoriale, de data aceasta video, care vor avea in obiectiv tocmai programarea pentru aceste platforme. Fiecare parte a acestui tutorial va fi alcaturita din unul sau mai multe filme in care voi arata cum se programaeaza iar in paralel voi explica ceea ce se vede in film.
Filmul este captura de ecran din calculatorul meu iar explicatiile sunt vorbire libera, fiind totul spontan, ceea ce poate duce, in unele cazuri, la un ritm mai lent al vorbirii – sper sa nu pun la incercare rabdarea privitorului cu asta – si, sper nu foarte enervant, la diverse dezacorduri: daca cineva crede ca e simplu sa vorbesti liber in microfon, fara experienta in acest domeniu, sa incerce sa vorbeasca 5 minute despre orice, sa se inregistreze, si apoi sa isi numere dezacordurile. In vorbire apar, sper din ce in ce mai rar, diverse pauze de gandire; explicatia e data tot de vorbirea libera si de lipsa experientei in domeniul inregistrarilor; am observat ca atunci cand trebuie sa vorbesti, sa urmaresti un mesaj aparut pe ecran sau sa cauti ceva in ecran, si sa ai si pregatita propozitia urmatoare pe care trebuie sa o spui nu e asa de simplu pe cat pare.
E posibil ca ceea ce spun la un moment dat sa fie incorect sau inexact. In cazul in care o sa sesizez greseli o sa pun note in finalul inregistrarii unde sa explic greseala si eventual sa o corectez. Spre deosebire de scris, in video e mai greu de sters si corectat! Iar eu nu sunt un editor de video – chiar am zero experienta cu asa ceva. Sper ca pana in finalul acestei serii de tutoriale sa acumulez mai multa experienta in vorbirea libera si in editarea video. Va rog sa nu ma criticati prea tare, cel putin nu in primele episoade, pana “imi intru in mana”!
Voi incerca sa pun 2 episoade pe saptamana, asa ca seria de 20 de episoade pe care vreau sa o realizez ca prima serie sa fie gata in 10 saptamani. In aceasta prima serie voi prezenta lucruri de basa, simple, introducere in lumea android+java si eclipse. Ma voi adresa celor care au un minim bagaj de cunostinte in domeniul programarii – nu java sau vre-un limbaj specific, insa voi presupune ca privitorul are idee despre metode, variabile, tipuri de date, ca stie cum se scrie cod xml etc.
Fiecare postare pe blog va avea urmatoarea structura: un mic paragraf intorductiv in care voi rezuma ceea ce urmeaza sa vedem in video – asta ajuta privitorul sa decida daca este interesat de respectivul film sau nu fara a-l urmari. Apoi voi posta filmul propriu-zis (youtube) iar in final, unde este cazul, codul (pentru a fi citit, copiat, analizat mai usor) discutat in film plus diverse explicatii suplimentare. In cauzl in care exista erori, inexactitati sau neclaritati in ceea ce explic in film, din cauza ca e greu de corectat in film, voi relua in scris, sper mai fluent, ceea ce consider ca am balbait la filmare.
Astazi voi posta un prim film in care voi explica de ce avem nevoie pentru a scrie cod pentru Android si cum sa instalam instrumentele de dezvoltare necesare. Daca deja stiti cum se face acest lucru puteti sari peste vizionarea acestui episod.
Partea 1
Partea 2
Ceea ce am spus in film in jumatate de ora se poate rezuma in cateva randuri la urmatoarele:
Mediul de dezvoltare pe care il recomand si pe care il folosesc eu este Eclipse. Acest program se poate descarca gratuit de pe internet. Odata downloadat – eu am ales versiunea Eclipse clasic – se extrage continutul fisierului zip downloadat in orice folder dorim (eu am ales sa il instalez in Program Files, insa cred ca am gresit alegand acest loc deoarece exista probleme de drepturi de scriere in acest folder si asta a dus la anumite probleme, asa cum se poate vedea si in film). Recomand instalarea eclipse in folderul personal (in MyDocuments).
Pentru a rula Eclipse avem nevoie de JDK, care se downloadeaza si instaleaza fara probleme.
Pana aici a fost partea simpla. Incepand din acest punct recomand continuarea instalarii in paralel cu citirea urmatoarei pagini de instructiuni: http://developer.android.com/sdk/installing.html.
Urmatoarea etapa este instalarea SDK starter package care poate fi downloadat de aici!
Urmatoarea etapa este instalarea ADT (Android Development Tools) care decurge asa:
1. Se porneste aplicatia Eclipse.
2. Din meniul Help se deschide Install New Software….
3. Se apasa butonul Add
4. In Add repository se scrie urmatoarea adresa: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
5. In continuare instalarea este automata (Next, next, I agree etc).
6. Se restarteaza Eclipse.
Daca instalarea a reusit, Eclipse va permite crearea unui nou tip de proiect – Android Project.
Instructiuni in engleza despre aceasta etapa se pot citi aici: http://developer.android.com/sdk/eclipse-adt.html#installing
In momentul acesta suntem aproape la final, ceea ce mai avem de facut este sa adaugam platforme si diverse alte componente mediului deja instalat. Pentru a face asta vom deschide Window — Android SDK and AVD Manager. In aplicatia care va rula vom apasa “Available components” care ne va deschide o lista de componente dintre care putem alege ceea ce dorim sa instalam. Prima tendinta este de a selecta totul. Nu recomand asta, deoarece e un proces care dureaza foarte mult si uneori da erori. Cand am experimentat sa instalez tot, procesul a durat o noapte intreaga. Ceea ce avem nevoie pentru inceput este numai SDK platform API 8. Componentele neinstalate acum pot fi ulterior instalate, la nevoie.
Sper sa fi reusit aceasta instalare si sa putem, din episodul urmaotr, sa trecem la prezentarea Eclipse.
Multumesc pentru vizionare si va rog sa imi scrieti parerile voastre despre ceea ce vedeti si cititi pe acest blog. Sugestiile si criticile sunt, deasemeni, binevenite.
Morosanu Dan says:
Felicitari! Insa as vrea sa-mi exprim si eu opinia, in legatura cu acest tutorial. Avand in vedere ca mai sus ai spus ca faci acest tutorial pentru cei care au o minima cunostinta legata de Java, sau alte limbaje de programare ( C# / C++ etc. ), parerea mea este ca prea detaliezi fiecare chestie in parte … Si la faza cu installer-ul JDK, ne-ai spus ca se instaleaza usor, doar dand next-next-next la fiecare buton.
Totusi, un “mic” programator care a ajuns aici, sunt sigur ca s-ar descurca cu usurinta … Mi-am exprimat opinia, gandindu-ma ca viitoarele tutoriale-video, nu o sa le mai faci asa lungi si detaliate.
Sunt sigur ca prima parte, in loc de 13 minute, o puteai duce cu usurinta la 4 minute.
laurentiu says:
salut , multmesc ptr video tutorial .
Tot incerc sa gasesc in Window ” Window — Android SDK and AVD Manager” .
Am instalat de cateva ori eclipse si plugin ADT , iar la mine in Window apar separat Android SDK si AVD Manager .
Stii cumva de ce ?
zeltera says:
Android SDK and AVD Manager sunt doua lucruri deiferite: primul, Android SDK, se ocupa cu instalarea diverselor componente software necesare iar al doilea, AVD Manager (Android Virtual Device Manager), asa cum ii spune si numele, un manager de componente virtuale ruland android – sau, mai pe romaneste, un manager de emulatoare de android. Ai nevoie de ambele. Primul il instaleaza pe al doilea, cu care o sa lucrezi in mod curent. Prin sdk faci, periodic, upgradeuri sau instalezi emulatoare (device-uri) sau alte componente noi.
Sper ca explicatia sa fie usor de inteles, daca e ceva ce nu am explicat clar, te rog intreaba din nou.
Ion says:
Este vreo diferenta intre eclipse indigo si juno, link-ul din explicatii este pentru juno.
zeltera says:
Din cate stiu eu nu este nici o diferenta la instalare. Cele doua versiuni sunt diferite, insa instalarea se face la fel.