Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

SFM – proiect final partea 4-a

Pentru ca am terminat scrisul codului si testele pentru aplicatia noastra, SFM, dorim ca ea sa fie instalata pe telefon si sa fie disponibila oricand. In acest caz, ne lovim de notiunea de “deployment”.

Software deployment se defineste ca un set de activitati care fac disponobil pentru utilizare un sistem software. Pentru ca fiecare sistem software este unic, este greu in a defini activitatile. Asfel, “deployment” trebuie interpretat ca un proces general ce va fi particularizat in functie de cerinte/caracteristici. In acest articol vom descrie cum vom proceda in cazul Windows Mobile 6.5.

Cream un nou proiect in solutie, de tip Smart Device CAB, pentru a incepe actiunea de “deploy” a aplicatiei.

NewProjecCab

Un fisier Cab este tipul implicit de “setup” pentru aplicatiile adresate Windows CE si Windows Mobile (fisierele .cab sunt corespondenta fisierelor .msi). Fisierele .cab sunt procesate de wceloader.exe si se poate instala un singur fisier .cab la un moment dat. Poate exista, totusi, situatia urmatoare: Un fisier .cab sa contina un alt .cab. Fisierul .cab continut nu poate fi instalat in timpul instalarii celui gazda. El trebuie sa fie instalat dupa ce se completeaza instalarea cab-ului container.

Alegem tipul proiectul, Smart Device Cab file, si apasam OK.

In fereastra de proprietati aducem modificari asupra campurilor Manufacturer si ProductName. Aceste modificari se vor reflecta la instalarea aplicatiei.

CabProperties

Vom adauga SFM.exe (output-ul proiectului SFM) in proiectul CAB.

Click dreapta Add – Project Output..

AddOutput

In fereastra Add Project Output Group vom selecta proiectul in sectiunea Project si Primay output – ul corespunzator:

AddOutputWindow

Dupa OK, Visual Studio va detecta dependintele aplicatiei noastre. In cazul in care nu apar, se poate folosi optiunea Refresh Depedencies.

Sa presupunem ca vrem sa adaugam un fisier cu informatii care sa se gaseasca in directorul unde se instaleaza aplicatia. Un fel de Readme.txt, cu niste informatii. De exemplu, eu am creat un fisier InformatiiSFM.txt in care am scris informatii referitoare la aplicatie. La deployment, as vrea ca acest fisier sa fie copiat in directorul cu executabilul programului.

In File System (SFMCab) voi adauga fisierul InformatiiSFM cu optiunea: Add – File.

Add file

Daca dorim sa adaugam un fisier de tip Icon pentru aplicatia noastra:

Click dreapta pe proiectul aplicatie, SFM, apoi Properties. In sectiunea ApplicationResources – Icon and manifest exista un buton de tip Browse care permite selectarea unui fisier de tip Icon.

Pentru ca aplicatia noastra sa poate fi accesata din meniul de Start, vom adauga un director special, Start Menu Folder.

In interiorul acestuia, vom apela optiunea Create new shortcut  care va crea o “scurtatura” catre project output-ul din Application Folder.

NewShortcut

Dupa OK, putem redenumi in SFM.

In File – Configuration din emulator, vom seta ca Share folder directorul proiectului Cab, ca sa il putem vedea ca un card de memorie atasat.

Configuration

Cand vom porni emulatorul, cu ajutorul File explorer, navigam in Storage card:

Storage card

Click pe fisierul SFMCAB pentru a incepe instalarea aplicatiei.

Vom alege locatia:

SFMtoInstall

Daca instalarea aplicatiei s-a terminat fara probleme, va fi afisat mesajul:

SFMInstalled

In Start vom gasi aplicatia:

Start

In directorul aplicatiei, vom gasi fisierele aplicatiei.

AllFiles

Aplicatia se poate dezinstala foarte usor, printr-un singur click, din meniul

Settings – System – Remove programs

RemoveApplication

Scopul acestei aplicatii este acela de a permite utilizatorului sa tina o evidenta a cheltuielilor si a incasarilor proprii. Aplicatia este single user. In dezvoltarea acesteia, am urmarit ca viitorul utilizator sa nu aiba nevoie de timp de invatarea pentru a o putea folosi.

In orice moment, utilizatorul poate vedea totalul venituri – cheltuieli, pe o perioada selectata. De asemena, el poate crea rapoarte pe perioada dorita, rapoarte salvate in diverse formate (momentan, doar text) si le poate trimite prin SMS/Email. (momentan, doar sms). Am adaugat o functionalitate, (Rapoarte – Send – Settings) prin care utilizatorul isi poate stabili/schimba numarul de telefon sau email-ul catre care se trimit rapoartele.

Am dori ca urmatorul pas sa fie imbunatatirea aplicatiei. Acest lucru poate fi facut si de voi prin evidentierea erorilor, sugerarea unor noi caracteristici si optiuni, comparatii cu alte proiecte similare, etc.

Category: Uncategorized
  • vasile says:

    salut, felicitari pentru tutorial!, as vrea si eu sa incerc sa fac o aplicatie mobila, este disponibila pentru descarcare aplicatia construita de tine? doar de visual studio am nevoie pentru dezvoltare sau mai imi trebuie in plus cate ceva? mersi

    May 17, 2013 at 7:32 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*