Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Windows Phone 7

Windows Phone 7 este cel mai nou sistem de operare pentru telefoane mobile. Atunci cand s-a lansat, parerile au fost impartite. Foarte multi specialisti au spus ca aceasta mutare a Microsoft, de a reconstrui intreaga platforma mobile, chiar daca a fost curajoasa, a venit prea tarziu pe piata sistemelor de operare mobile. Daca lansarea ar fi fost facuta mai devreme, ar fi putut constitui o reala amenintare pentru iPhone si Android, in ceea ce priveste vanzarile si atragerea dezvoltatorilor.

Dupa cum se stie, cele mai cautate telefoane la ora actuala sunt Apple iPhone si cele cu sisteme de operare Google Android. Cu toate ca inca au cote mari din piata, tendintele arata ca Nokia si BlackBerry sunt in scadere iar Microsoft va incepe sa le depaseasca din punct de vedere al inovatiei si al functionalitatilor.

Sa analizam Windows Phone 7 din doua puncte de vedere: al utilizatorului si al dezvoltatorului.

Din punct de vedere al utilizatorului:

Windows Phone 7 are o noua interfata pentru utilizator. Baza design-ului o reprezinta Metro.

Este introdusa notiunea de “hub”. Pe scurt, sunt niste shortcut-uri catre aplicatii, care se genereaza dinamic, in functie de continutul aplicatiei. Se integreaza cu retele sociale, gen Facebook si Windows Live. Exista si integrare cu Zune, XBox Live, Windows Phone MarketPlace si Microsoft Office 2010. Normal, nu putea sa lipseasca nici Internet Explorer, care poate suporta multi-tab. Mai stie si Flash.
In concluzie, se anunta fara lag-uri, fara intreruperi, fara crash-uri. Personal, abia astept sa il testez.

Din punct de vedere al programatorului:

Instrumentele de dezvoltare au fost reorganizate. Pentru Windows Phone 7 exista o versiune de Visual Studio, Visual Studio 2010 Express for Windows Phone , care este gratuita. Ea contine un emulator, Silverlight pentru Windows Phone, Microsoft Express Blend pentru Windows Phone si XNA Game Studio 4.0 pentru Windows Phone. Daca facem o comparatie cu instrumentele folosite in Windows Mobile 6.5, inclin sa cred ca lucrurile s-au simplificat si imbunatatit.

Dezvoltarea se va face in doua moduri: Silverlight si Xna.

Silverlight extins pentru dispozitivele mobile Phone 7 suporta functionalitati din “.Net managed code” cu XAML (Extensible Application Markup Language) ca: audio si video prin folosirea mai multor codec-uri, Deep Zoom, animatie,  multi-touch, accesul la camera si la alte functionalitati native ale telefonului.

Un mare avantaj al Silverlight consta in RIA, including media si Web.

Silverlight pentru telefoanele mobile este Silverlight 3, bineinteles, fara functionalitati care nu sunt specifice unui telefon mobil.

XNA – platforma Microsoft pentru gaming. Ea se bazeaza pe .Net Framework si consta dintr-o librarie de instrumente care permit unui dezvoltator sa creeze rapid jocuri pentru Windows, XBox 360 si Windows Phone 7. XNA a evolut de-a lungul anilor si acum include suport audio si video, functionalitati epntru jocurile live multi-player, etc.

Cu toate ca Silverlight si XNA au in comun cateva librarii,  si se pot folosi intre ele, un program care sa mixeze platformele vizuale pentru cele doua nu se poate crea.

Se foloseste Silverlight daca dezvoltatorul doreste sa scrie un program care sa fie o aplicatie sau un utilitar.

Un dezvoltator poate folosi XNA pentru scrierea unor jocuri high-performance 2D, 3D.

Aplicatiile pentru Windows Phone 7 sunt scrise in .Net managed code. Astfel, vom putea coda in C# sau de ce nu? in Visual Basic .NET.

Un lucru interesant pentru un utilizator dornic sa invete si entuziast este faptul ca cei de la Microsoft au numit telefonul “cloud-ready”. Se pot accesa harti, date prin Bing si Windows Live, XBox Live.

Windows Phone MarketPlace reprezinta “locul” unde dezvoltatorii isi pot vinde aplicatiile. Multe informatii puteti gasi in sesiunile de la Microsoft PDC 2010. Am aflat in sesiunea Making Money with Windows Phone Marketplace ca serviciul nu este gratis si ca un dezvoltator de Windows Phone 7 din Romania nu se poate inregistra. Sper ca situatia sa se indrepte in viitorul apropiat.

Conform celor de la Microsoft, in Windows Phone Marketplace exista deja 3 000 de aplicatii. Ca o comparatie, App Store are 300 000 si Android Market are 150 000.

Silverlight si XNA sunt tehnologii relativ noi, care si-au dovedit utilitatea si puterea, motiv pentru schimbarea brusca a modului de dezvoltare Windows Mobile.

Modele de Windows Phone 7 sunt disponibile in cadrul mai multor producatori de hardware si operatori de telefonie mobila.

Cateva modele se gasesc pe microsoft.com/windowsphone. In Romania vor fi disponibile HTC Mozart, HTC HD7, LG Optimus si Samsung Omnia 7.

In unul din articolele viitoare vom instala instrumentele necesare dezvoltarii unei aplicatii pentru noul sistem de operare Windows Phone 7.

Category: Uncategorized

  Pingback/Trackback

  Windows Phone 7 | by zeltera | TELEFOANE MOBILE

 • Jean Valjean says:

  Good point, chiar era nevoie de clarificari privind Windows Phone 7, thanks.

  Din pacate se pare ca tutorialul tau de Windows Mobile a devenit obsolete, cred ca o deviza buna pentru M$ ar fi ‘inovare prin demolare’. ;)

  November 29, 2010 at 9:44 am
  • zeltera says:

   Orice tehnologie, la un moment dat, devine “obsolete”. Ar fi plictisitor sa nu se demoloze nimic! Iar noi trebuie sa invatam continuu, sa fim in pas cu tehnologia.

   November 29, 2010 at 10:34 am
 • Jean Valjean says:

  Desigur, se poate inventa periodic roata, limbaje noi cu note muzicale (C#, J#, F#) pe care sa le invatam sarguinciosi iar apoi sa le uitam cat mai repede cand sunt abandonate.
  Insa in acest timp PHP a ramas stabil de 10 ani si este rege pe web.

  November 29, 2010 at 1:39 pm
 • marius says:

  Intr-adevar, Microsoft propune mai des solutii de dezvoltare si perioada de invatare creste, dar sa nu exageram si sa nu incepem o discutie de php. Nu vreau sa numar cate aplicatii enterprise sunt facute cu php. :)
  Cred ca majoritatea dezvoltatorilor Microsoft sunt oameni care gandesc, care programeaza (nu scriu cod), si inclin sa cred ca pentru acestia sintaxa unui limbaj nu constituie o problema majora (ca e C#, J#, F#, …X#).
  Despre inventarea periodica a rotii? Nu cred ca e un punct de vedere corect. Acest schimbari mi se par normale in dezvoltarea tehnologiei.

  November 29, 2010 at 11:35 pm
 • Jean Valjean says:

  Prejudecata privind “aplicatiile enterprise” nu mai este valabila, PHP este folosit de Yahoo si Wikipedia.

  Desigur Microsoft are si lucruri bune, dar eu ca dezvoltator am nevoie de stabilitate si continuitate.
  De aceea sunt foarte atent daca lucrez cu tehnologii Microsoft sa nu ma trezesc brusc cu ele pe faras.

  Un exemplu de ultima ora ar fi ca Microsoft impinge in fata HTML5 in detrimentul mult trambitatului Silverlight.

  November 30, 2010 at 9:08 am
  • zeltera says:

   Multumesc pentru semnalarea problemei cu redirect. Am corectat.

   November 30, 2010 at 9:11 pm
 • marius says:

  Mult trambitatul Silverlight este deja o tehnologie matura.:) Cat despre HTML5, nu vreau sa ma pronunt. Cred ca ne grabim.

  December 1, 2010 at 11:59 pm
 • Bogdan says:

  Aveti idee cum poti cumpara orice de pe marketplace, ca eu am incercat si am senzatia ca Romania nu exista si nici alta metoda prin care sa ai acces sa cumperi…..

  December 2, 2010 at 1:47 pm
  • zeltera says:

   Nu am verificat…

   December 2, 2010 at 2:37 pm
 • Bogdan says:

  Acuma nu ca as vrea eu sa ma dau destept dar daca imi vinzi o masina oricit de performanta ar fi si nu pot sa o alimentez pentru ca nu gasesc combustibil inseamna sau nu ca e nefolositoare!!!!!!!!!!????????????

  December 2, 2010 at 2:39 pm
  • zeltera says:

   Am zis ca nu am verificat, nu ca nu se poate. Eu nu sunt, fizic, in Romania acum iar marketplace-ul arata putin diferit la mine fata de cum arata la cineva care se conecteaza din Romania. Insa eu nu cred ca Romania nu poate cumpara… ma indoiesc.
   In plus, eu nu vand aici “o masina” ci doar prezint tehnologia folosita de masina respectiva. Cand o sa am informatii suplimaentare legate de achizitionare de software din marketplace-ul m$ o sa le public.

   December 2, 2010 at 8:00 pm
 • marius says:

  @Bogdan
  “Din păcate, Windows Marketplace, magazinul online de aplicaţii nu este disponibil în România. Dar, staţi, nu „disperaţi“, neajunsul se poate remedia simplu, faceţi-vă un cont Windows Live de SUA, sau dacă aveţi deja unul de România, schimbaţi din setări „ţara de origine“ (asta aşa, spre ciuda fanilor localizării cu price preţ)”.
  Mai multe informatii:
  http://businesscover.ro/windows-phone-7-in-romania-disponibilitate-ambitii-si-primele-impresii

  December 2, 2010 at 11:39 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*