Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Dispozitive Windows

     Sistemul de operare Windows Mobile ocupa aproape 10% din piata smartphone, fiind in scadere fata de anii precedenti. Totusi, Microsoft spera ca va reveni prin lansarea Windows Phone.

   &#160 Exista multe dispozitve care folosesc sistem de operare Windows Mobile. Ele se pot clasifica in urmatoarele categorii:

Pocket Pc ( Windows Mobile 6 Professional / Classic )

     Pocket Pc-urile sunt PDA-uri ( Personal Digital/Data Assistants ) care se manifesta ca niste computere minituarizate in sensul rularii de aplicatii pe un sistem de operare mobil. De asemenea, ofera foarte multe caracteristi-cheie pentru a facilita utlizarea telefoniei mobile in domeniu. Aceste caracteristici includ stylus-input (ecran tactil), recunoasterea scrierii de mana, un set standard de butoane pentru acces rapid si usor. De asemenea, cele mai multe dispozitive Pocket Pc au tastatura completa QWERTY.

     Prezinta posibiltatea de a rula un alt sistem de operare in afara de Windows Mobile: NETBSD, Linux, Android.

    Cele mai multe Pocket Pc-uri sunt produse de HP, Toshiba, Acer.

Pocket Pc Phone Edition

     Microsoft a revizuit Pocket Pc si a introdus Pocket Pc Phone Edition, un dispozitiv Pocket pc Standard si caracteristici de acces la internet. Aceste dispozitive au o utilitate “dialer software”, API-uri de telefonie si instrumente de configurare pentru accesul fara fir la internet. Acest lucru ii ajuta pe dezvoltatori in crearea aplicatilor care se bazeaza pe voce si pe conectivatea fara fir fara a fi necesara folosirea unor API-uri third-party.

     In generatia Windows Mobile 6, dispozitivele Pocket Pc Phone sunt numite dispozitive Windows Mobile 6 Professional, iar dispozitivele fara caracteristica de telefon sunt numite dispozitive Windows Mobile 6 Classic. Ambele folosesc pentru dezvoltarea aplicatiilor Windows Mobile Professional SDK.

Smartphone (“telefon mobil inteligent”)

     Pe scurt, sunt telefoane mobile cu functionalitati PDA. Definitia exacta pentru acest dispozitiv nu este standardizata si a reprezentat multa vreme un subiect de discutie foarte abordat. Un smartphone combina comunicarea clasica intre dispozitive cu aplicatii de date avansate. Se diferentiaza de telefoanele mobile prin faptul ca are un sistem de operare si ca pot fi adaugate si sterse aplicatii avansate. Un smartphone se poate virusa. Mai multe informatii despre aceste dispozive sunt disponibile pe wikipedia.

     Toate dispozitivele Windows Mobile contin, implicit, un set de aplicatii business si multimedia:

     Tasks Manager – furnizeaza informatii despre procesele si programele care ruleaza pe dispozitiv.

     Internet Explorer – un browser mobil, cu aceleasi roluri ca browser-ul folosit in sistemul Windows de pe desktop, desi nu este bazat pe acelasi “rendering engine”. Alte browser-e mobile, sunt: Opera, Firefox, Skyfire.

     Windows Media Playeraplicatia clasica din Windows ce reda muzica si continut video. Este capabila si de “streaming”, redare de pe internet, nu doar de pe spatiul de stocare.

   Alte aplicatii, ca: Voice Recorder (aplicatie pentru inregistrare audio), Contacts (manager de contacte), Calendar, Email.

     ActiveSync este cel mai important program. Se instaleaza pe  desktop-ul Pc si permite sincronizarea datelor din Outlook intre dispozitiv si pc/laptop. De asemnea, permite transferul fisierelor intre cele doua, “back-up” si “restore” de date, instalarea aplicatiilor pe dispozitiv.

     Acest program beneficiaza de update-uri periodice, ultima versiune fiind mereu disponibila la adresa Microsoft.

     Office Mobile – este suita office de la Microsoft pentru Windows Mobile Professional, Classic, Standard. Consta in Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook. 

     Windows Mobile Portable Media Center

     O categorie diferita a dispozitivelor care ruleaza Windows Mobile o constituie Windows Mobile Portable Media Center. Acestea au rolul principal de a stoca si reda continut media video si audio. Prezinta un display cu o rezolutie inalta, cu un spatiu de stocare mare. Mai tarziu, Windows Mobile Portable Media Center a fost inlocuit cu succes de Zune.

     Sistemul de operare Windows Mobile si aplicatiile incluse sunt “embedded” (integrate), ceea ce face ca Microsoft sa le licentieze companiilor care fabrica dispozitivele (producatori de echipamente originale –"OEM” – “original equipament manufacturer”). Cu exceptia upgrade-urilor oferite de unele OEM, software-ul Windows Mobile nu poate fi sters sau reinstalat de catre un utilizator.

     O lista cu dispozitivele care ruleaza Windows Mobile, se poate consulta pe wikipedia sau pe siteul windowsfordevices.

     Ultimele modele de telefoane cu Windows Mobile pot fi gasite pe siteul Windows Mobile.

   &#160 Windows Mobile 6.5 si caracteristicile acestuia vor constitui tema urmatorului articol.

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*