Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Gravatar – o poza accesibila te tot Internet-ul

N-ar fi frumos sa existe un loc unde sa imi uploadez cateva imagini si de cate ori scriu un comentariu pe diverse bloguri (si nu numai bloguri) sa pot folosi imaginea respectiva ca poza proprie?
De obicei, pentru a comenta pe un blog ne sunt cerute 3 informatii: numele, adresa de email si url-ul siteurlui personal (detaliu optional). Dintre aceste date introduse, email-ul poate fi considerat (chiar este) unic, un mod bun de a identifica/asocia cuiva anumite informatii.
Gravatar este un serviciu care ne permite asocierea unei imagini cu o adresa de email. Imaginiea respectiva poate fi accesata oricui stie adresa de email. Cererea pentru imaginea respectiva include cativa parametrii care ajuta la identificarea imaginii.

Url-ul pentru accesarea unei imagini este: http://www.gravatar.com/avatar/ si la acest url se adaoga parametrii de identificare a imaginii (parametrizarea cererii). Primul parametru, si singurul obligatoriu, este email-ul – email hash mai exact. Ce este Hash? Un articol despre Hash aici. Imaginea este acum accesibila printr-un url de tipul: http://www.gravatar.com/avatar/3b3be63a4c2a439b013787725dfce802 sau http://www.gravatar.com/avatar/3b3be63a4c2a439b013787725dfce802.jpg – extensia este optionala, insa este utila dat fiind ca sunt anumite locuri (sisteme de blogging, forumuri etc) unde o imagine, pentur a fi recunoscuta ca imagine trebuie sa aiba terminatia specifica.
3b3be63a4c2a439b013787725dfce802 este codul hash al adresei de email.
Parametrii optionali:

 1. Size (dimensiune), poate lua valori intre 1 si 512 (pixels). Daca nu este specificat acest parametru, este folosita valoarea prestabilita, 80 pixels.
  Pentru a obtine o imagine de 120 pixeli, url-ul va fi: http://www.gravatar.com/avatar/3b3be63a4c2a439b013787725dfce802?s=120
 2. Urmatorul parametru, optional, este ratingul. Valorile posibile pentru rating sunt: g, pg, r, sau x. Ce reprezinta aceste valori:
  • g – reprezinta o imagine adecvata pentru a fi afisata in orice site, cu orice audienta.
  • pg – imaginea poate avea continut jignitor, persoane inpropriu imbracate, cuvinte jignitoare sau imagini cu violenta moderata
  • r – gravatar ce poate contine violenta, cuvinte sau imagini vulgare sau de natura sexuala, nuduri, droguri de mare risc etc
  • x – continut adult sau violenta extrema. folosire exclusiva in siteuri cu continut specific.

  Poate descrierile sunt oarecum greu de inteles, insa ideea e cam urmatoarea: g inseamna imagine ok, care poate fi folosita in toate siteurile, care nu poate ofensa pe nimeni (in masura in care fatza proprie nu ofenseaza) iar x inseamna folosire in locuri unde femeile insarcinate si copii nu ar trebui sa intre. r si pg sunt versiuni intermediare intre cele doua ratinguri.
  Daca nu se precizeaza o valoare, valoarea prestabilita folosita va fi g.

 3. Ultimul parametru care poate fi specificat este “default” ori “d”. Acest parametru ajuta serverul gravatar sa serveasca o imagine default in cazul in care userul (email-ul) nu are asociata o imagine – userul respectiv nu are imagine uploadata pe gravatar. Avest parametru ar trebui trecut printr-o transformare urlencode pentru a fi siguri ca datele ajung intacte la destinatie.

Pana acum am scris o groaza de date tehnice, mai putin folositoare celor care isi posteaza poza pentru a o folosi pe Internet, asa ca acum vreau sa fac un mic instructaj de folosire pentru persoanele nontehnice, userul obisnuit.
Pentru a putea uploada o imagine, userul trebuie sa isi creeze un cont. Creearea unui cont incepe in urmatoarea pagina: http://en.gravatar.com/site/signup/, prin introducerea unui email, email care va fi folosit pentru identificarea fotografiilor uploadate.
Un email de confirmare va fi trimis la adresa specificata, iar dupa click-area linkului trimis prin email usrul isi poate creea un cont – seta o parola, personaliza datele, uploada imagini.
Din acest moment persoana respectiva are asociata imaginea uploadata cu email-ul folosit. Ori de cate ori va furniza adresa de email unui site care afiseaza gravatar-uri, imaginea sa va fi afisata. Partea buna a acestui servicui este ca daca iti schimbi imaginea uploadata pe server la gravatar, imaginea nou incarcata va aparea in toate locul celi vechi peste tot unde cea veche aparea.
Gravatar este un serviciu simplu si util. Il recomand tuturor celor care folosesc/scriu/comenteaza prin bloguri sau forumuri.

Category: Uncategorized
 • sorinel says:

  o poza

  October 17, 2010 at 10:05 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*