Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Ce se mai programeaza…

De o buna perioada de timp, cam de 4-5 luni am inceput sa intru in domeniul aplicatiilor pentru telefoane mobile, in special android, si prea putin iPhone si windows mobile, si cred ca acesta este domeniul “hot” al urmatoarei perioade. Incet, incet intra, sau au intrat si incep sa fie folosite in din ce in ce mai multe domenii, platformele mobile, de la “banalele” telefoane mobile, din ce in ce mai “smart” pana la tablets.

Platformele mobile sunt din ce in ce mai complexe si mai usor de folosit, din ce in ce mai utile in diverse imprejurari in care ne aflam zilnic, de la deja banalele liste de contacte, calendar si ceas pana la aplicatii GPS, aplicatii medicale, aplicatii business etc.


In acest domeniu cresterea a fost abrupta. In 2-3 ani oamenii au ajuns sa depinda foarte mult de micutul prieten din buzunar. Daca nu ma credeti ca sunteti dependent de telefon faceti urmatorul experiment: plecat o zi de acasa fara a va lua telefonul; o sa fie o zi interesanta! Din aceasta cauza programatorii trebuie sa se adapteze si sa intre si ei in aceasta lume, sa se integreze in acest trend. Mobile va fi ceea ce pana acum a fost web-ul, care era, cel putin in romania, foarte putin folosit pana in urma cu 7-8 ani, si care a devenit parte din viatza zilnica in prezent, oamenii traind online mai multe ore pe zi decat ar vrea (cel putin pentru mine e adevarata afirmatia, as vrea sa ma rup de online mai mult decat reusesc).

In momentul acesta sunt zeci de mii de aplicatii existente care ruleaza pe platformele mobile, insa in opinia mea asta e doar inceputul. Pana acum au intrat in piata doar pestii cei mari. Pestii cei mici, micile companii, abia acum vor intra. Si asa cum orice companie are o prezenta online prin website-uri, sunt sigur ca vor dori si o prezenta in mobile, unde tendinta, cel putin in ceea ce vad eu, este de a se concretiza prin aplicatii native! Si aici este o paine de mancat pentru programatorii care se vor adapta.

Am cercetat putin piata ofertelor de munca (nu din Romania) si am observat o cerere din ce in ce mai mare in acest domeni, oferindu-se salarii peste media din programare. Pe masura ce vor intra in acest domeniu mai multi oameni piata se va tempera, insa corect in acest moment este ca cererea exista si ca salariile sunt peste medie.

In anul 2011 piata a fost domeniata de google (prin android) si de apple (prin iPhone) iar marele perdant in galopul nebunesc al tehnologiei si concurentei este nokia, care, cel putin pana acum, nu prea reuseste sa gaseasca solutii de revenire (o sa revin intr-un alt articol la nokia). Pentru mine o mare lipsa din acest domeniu este si Microsoft, pe care ii astptam si despre care speram ca or sa se miste mult mai repede decat au facut-o.

In acest an, in 2012, voi incerca sa scriu din ce in ce mai mult despre mobile, despre programare in acest domeniu. Voi incepe cu android, platforma pentru care deja am putina experienta, fiind acum la finalul unui proiect (si inceputul altuia).

Category: Uncategorized
  • zeltera says:

    Simt nevoia sa fac o rectificare: cand am afirmat ca marele perdant este nokia nu m-am referit la cota lui de piata, ci la cantitatea de aplicatii disponibile pe platforma Symbian.

    January 2, 2012 at 5:16 pm
  • Bogdan says:

    Abia astept sa-ti citesc articolele despre Android. De putin timp am inceput si eu sa ma orientez pe Android, doar din curiozitate, ca si “hobby” daca pot zice asa, si ceea ce pot zice e ca e interesant (neavand deloc experienta in Java & Eclipse etc).

    January 3, 2012 at 1:44 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*