Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

despre serviciile “cloud”

Nu am zis nimic pana acum despre povestile cu pirateria, filesharingul, informatiile legale sau mai putin legale si alte alea care tot circula in ultima perioada din cauza ca nu e domeniul meu si nici nu m-au afectat foarte tare. Insa nu pot sa nu ma gandesc ca imi pun toate datele mele personale, poze, filme, documente, arhive de date pe un server si ca la un moment dat, din orice cauza, accesul la aceste date imi este taiat.

Sa presupunem ca am 2-3 giga de date pe care le pun pe server la google (am dat google de exeplu pt ca pare cel mai solid pe piata, insa se poate schimba cu orice alt nume). Nu conteaza din ce cauza google decide sa imi stearga datele respective – fara anunt prealabil, pur si simplu incerc sa intru si nu mai am nimic acolo. Ce fac? Nu prea multe. As putea sa dau un mail google-ului sa ii cer socoteala. Presupunand ca as gasi o adresa de mail unde sa trimit plangerea, ma intreb cat ar dura. Si daca google imi raspunde, cazul norocos, “asta e decizia noastra, am decis sa stergem datele din cauza ca par suspecte!” Tin minte ca in urma cu cativa ani google mi-a inchis un cont de adsense fara prea multe explicatii, insa atunci nu am dat importanta prea mare acestui lucru si am trecut peste pierderea de cativa dolari pricinuita. Daca, insa, in loc de bani e vorba de date personale, irecuperabile din alta parte, cum ar fi poze acumulate in an despre care eram sigur ca ele sunt bine pastrate in “cloud”-ul google? As putea apela la justitie. Improbabil. Aproape fara sanse de succes. Ce sanse am eu, din afara USA, sa dau in judecata un gigant care are o armata de avocati?

Ceea ce am scris mai sus e doar un scenariu. Pot fi si altele. Sa presupunem ca incepe un razboi – conventional sau nu, sau un conflict de orice alt tip, si guvernul american, european (PE), decide maine ca toti utilizatorii serverului “onlineBackUp” care acceseaza serviciul din china si rusia nu mai au acces la datele lor? E posibil… din moment ce s-au inchis conturi bancare ale unor oameni din tarile arabe. Cu cata usurinta poate lupta USA impotriva lumii intregi prin limitarea accesului la Internet. Ce putere are in maini un guvern care poate (stiu ca toti spun ca nu fac asta, insa eu nu cred) oricand accesa date de la facebook, google, msn, hi5, linkedIn etc. Crede cineva ca, in cazul unui razboi USA – China, facebook nu va furniza informatii armatei americane? Sau ca google va fi neutru? Eu sunt sigur ca nu!

Desi am back-up-uri online, toate datele importante mi le pastrez si local. Prefer sa am in permanenta un HDD de rezerva pe care sa imi pastrez o copie a pozelor importante, a documentelor si a orice consider ca este important pentru mine. Din pacate traim intr-o lume in care nu imi pot tine secrete informatiile personale. Oricine poate accesa profilul meu pe facebook, pe yahoo, pe linkedIn sau, daca nu al meu direct, sigur apar intr-o poza a cuiva care a postat pe facebook amintiri de la ultima iesire la bere!

Cum stam: pe de oparte avem posibilitatea sa stocam totul online, ca e sigur, usor si accesibil, pe de alta parte suntem amenintati de aceste date, pe care cu mana noastra le punem acolo. E un pic exagerat, insa e ca si cum am da guvernului USA cheile de la casa noastra si sa speram ca ei nu vor schimba yala in momentul in care vom fi in conflict cu ei!

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*