Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Despre populatia Roman

Am citit azi pe hotnews ca populatia Romaniei a scazut cu 2.6 milioane de oameni. E o cifra imensa, mai ales daca ne gandim ca cei care au plecat sunt, in mare majoritate, populatie activa, cei care ar fi trebuit sa munceasca, sa produca in Romania, si nu pensionari sau asistati social. Printre cei care au plecat ma numar si eu. Cand am vazut cifrele m-am intrebat: ce m-ar face pe mine sa ma introc in Romania? Ce i-ar face pe o parte mare dintre cei plecati sa revina in Romania?

In acest moment romanii plecati nu contribuie cu mare lucru la economia nationala, citeam ca banii treimisi de romanii de peste granita in tara sunt din an in an din ce in ce mai putini. Daca in urma cu 4-5 ani acesti bani erau semnificativi in economie, in urmatorii 5 ani ei vor deveni nesemnificativi. Asa ca romanii plecati sunt o pierdere pentru tara, mai ales ca multi au beneficiat de invatamant gratuit in Romania, cel putin liceu, multi si universitar, ceea ce inseamna, tradus in bani, foarte mult. Ce facilitati ar trebui sa primesc de la statul roman pentru a reveni in patrie? In cazul meu – insa e un caz particular – nimic din ce ar putea face guvernul nu m-ar determina sa revin in Romania (spun asta pentru a nu se intelege ca cer ceva pentru mine, direct).

Daca as fi guvernul Romaniei as incerca sa ii atrag pe cei plecati de mai mult de 12 luni si as face asta acordandu-le facilitati fiscale: 3 ani scutire totala de impozit (salariu si business pana la o anumita suma), scutire de taxe in cazul cumpararii unei locuinte sau masini (una, nu mai multe), asigurarea timp de 3 ani a tratamentului medical in tara de unde se intoarce pentru cazul in care problema medicala nu poate fi tratata multumitor (pentru pacient) in Romania.

Ce ar aduce aceste facilitati? Poate un numar mare de romani ar fi tentati si s-ar intoarce in Romania. Statul nu pierde, pentu ca s-ar incuraja mediul de business (sunt sigur ca multi ar deschide afaceri in Romania), si s-ar incuraja si munca la alb – omul care nu plateste impozite nu vrea sa fie muncitor negru. Marea majoritate a romanilor din afara sunt oameni cu experienta profesionala buna (adica au muncit pe bune, dupa standarde diferite de cele din tara) si ar putea influenta in bine calitatea muncii din mediile unde s-ar integra. Alt plus ar fi ca si-ar cheltui banii in tara, chiar daca salariul nu le este impozitat, el intra in circulatie in Romania, impreuna cu o parte din econimiile aduse odata cu revenirea lui in Romania.

O sa dau un scurt exemplu de loc unde s-a implementat ceva asemanator – Israel. Aici s-a facut asta din motive ideologice, insa economic au iesit bine, foarte bine. In Israel cei care emigreaza legal (nu conteaza aici ce inseamna legal) primesc sustinere din partea statului, ceva bani, ceva facilitati, ceva scoala etc, dupa calculele mele cam echivalentul a 10 salarii minime. Cam asta e ceea ce am primit eu cand am ajuns aici. Recunosc ca nu din cauza acestor facilitati am ajuns aici, insa asta nu e relevant acum. Ceea ce vreau sa spun este ca statul a investit in mine o suma minima pentur el, si acum eu am ajuns sa returnez prin impozitele pe care le platesc semnificativ mai mult decat am primit. Am primit facilitati de 10 salarii minime si in 3-4 ani am ajuns sa platesc impozit lunar comparativ cu salariul minim. Ceea ce inseamna ca acum eu contribui anual la buget cu o suma comparabila cu cea platita de guvern pentru mine o singura data! Avantaj la servire, s-ar zice in tenis! As vrea sa gasesc si eu pe cineva caruia sa ii dau 10,000 de dolari si care sa imi dea dupa 2-3 ani in fiecare an aceasi suma toata viata!

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*