Un program trebuie sa prelucreze volume mari de date iar pentru ca aceasta prelucrare sa se realizeze eficient este necesara organizarea datelor in structuri de date. De exemplu, putem ordona angajatii unei companii, alfabetic. Pentru acest lucru, va fi nevoie sa retinem intr-o structura de date numele si prenumele angajatilor si apoi sa ii putem ordona. Sau mai mult, tot cu ajutorul unei structuri de date puteam afisa angajatii companiei prin prisma relatiilor ierarhice.
O structura de date reprezinta un mod prin care datele sunt stocate si organizate in asa fel incat sa poata fi folosite cat mai eficient. Exista mai multe tipuri de structuri de date, fiecare specializata pe anumite sarcini, folosita in anumite tipuri de aplicatii.
Tipuri de structuri de date:
- liniare
- non-liniare :
- Arbori
- Grafuri
- Vector
- Stiva
- Coada
- Lista inlantuita
In structurile de date de tip liniar, datele sunt “asezate” intr-o maniera liniara, secventiala. Orice structura care isi organizeaza elementele unul dupa altul, este de tip liniar. Ca exemplu, citirea unei carti se face secvential, pagina cu pagina. In general, toate structurile de date de tip liniar arata ca o lista. Totusi, acest lucru nu inseamna ca sunt la fel. Se va observa acest lucru cand vor prezentate separat.
Structurile de date de tip non-liniar sunt opuse celor liniare, valorile nefiind aranjate in ordine, ci dispersate. Fiecare element este “atasat” unui alt/alte element /elemente printr-un mod care sa reflecte relatia dintre ele.
Implementarea unei structuri de date presupune un set de proceduri care creeaza si manipuleaza acea structura de date, proceduri care influenteaza eficienta structurii. Acelasi tip de structura poate avea implementari diferite.
In domeniul computer-science, structurile de date reprezinta o modalitate importanta de a organiza informatiile. Exista mai multe tipuri de structuri de date pe care programatorii le folosesc. Unele sunt pentru ordonare, altele pentru reprezentarea relatiilor intre date, fiecare tip de structura avand proprietati care il fac sa fie potrivit pentru o anumita problema.
Iustin Paraschiv says:
Un articol util! Felicitari