Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Visual Studio – Introducere

Dupa ce am scris o serie destul de lunga de tutoriale de c# mi-am dat seama, dupa diversele intrebari pe care le primesc la comentarii, ca am uitat un lucru destul de important: nu am scris un articol introductiv referitor la uneltele de lucru. Acum intentionez sa corectez asta. Deci, articolul de astazi este despre uneltele de lucru pentru de care cineva are nevoie pentru a se apuca de invatat c# si pentru a realiza primele proiecte.
Cel mai important instrument este Visual Studio Express (in cazul seriei de tutoriale publicate aici Visual C# 2010 Express). Practic in afara de acest program nu mai e necesar nimic altceva, insa e recomandat un editor de imagini, pentru a putea face mici prelucrari de imagini, eu folosesc Paint.Net, un editor de texte, eu folosesc notepad sau EditPlus si un browser – cel mai bun prieten pe care il poti intreba despre o problema de programare e google!

O sa incep cu google: o simpla cautare dupa “Visual Studio 2010 Express” ma duce repede la http://www.microsoft.com/express/downloads/ – pagina Microsoft de unde imi pot downloada o versiune Express (si graturita) a Visual Studio (Visual C# 2010 Express in cazul nostru).
Dupa ce am downloadat si instalat acest program pot incepe procesul de invatare. Eu am instalat in acest moment Visual Studio Profesional in calculatorul de pe care scriu, iar imaginile pe care o sa le postez pentru a usura intelegerea anumitor actiuni vor fi capturi de ecran ale acestei versiuni – ceea ce inseamna ca or sa fie mici diferente fata de versiunea Express.
Deschidem Visual Studio si el ar trebui sa arate cam asa:
Visual Studio
In meniul File, alegem New -< Project. Ni se deschide fereastra urmatoare:
Creare proiect nou in Visual Studio
In respectiva fereastra putem vedea cateva dintre tipurile de proiect pe care le putem crea. Pentru a invata, cel mai simplu e sa incepem cu un proiect de tip Console Application. De ce e asta cel mai simplu? Pentru ca nu trebuie sa ne ocupam de elemente visuale, nu avem nevoie de componente suplimentare, tot ce e trebuie sa facem e sa scriem cod c# si sa incepem sa practicam ceea ce incet, incet, invatam.
Pentru a crea un proiect nou de tip Console Application, selectam in fereastra NewProject tipul de proiect Console Application, alegem un nume pentru aplicatia noastra, si apasam butonul Ok.
Crearea unei aplicatii noi
Odata apasat butonul OK, ceea ce vedem este cam asa (numele ales de mine pentru acest proiect este “HelloWorld”):
Primul proiect
Obeservam (am desenat chenar verde) doua regiuni importante in imagine: fereastra care contine codul aplicatiei – Visual Studio genereaza cateva linii de cod – metoda Main, si o fereastra, Solution Explorer, unde vedem componentele solutiei (proiectului), care e o structura arborescenta, ce contine toate fisierele de care avem nevoie pentru a construi o aplicatie. Ceea ce e important deocamdata e fisierul Program.cs, fisier generat automat de Visual Studio. In acest fisier vom scrie codul c# pentru aplicatia noastra.
Pentru a transforma codul nostru intr-o aplicatie executabila trebuie sa compilam codul. Din fericire, Viual studio face acest proces automat, si noi nu trebuie sa ne batem prea mult capul cu detalii despre compilare, cel putin nu in momentul invatarii primilor pasi. E suficient sa dam 2 click-uri, sau sa apasam o tasta, si gata compilarea. Pentru a compila, deschidem meniul Build, si apasam comanda Build Solution, sau apasam tasta F6 – sau tasta asociata din Option comenzii Build.
Buildin Visual Studio

Daca totul este ok, in partea de jos a ferestrei, in status bar,vom vedea scris Build Succeeded.
Complipare reusita
Daca exista erori in cod, compilarea va esua, iar Visual Studio ne va afisa un mesaj de eroare in partea de jos, in fereastra Error List. In fereastra respectiva vom vedea un mesaj care contine informatii despre erroarea aparuta, si despre locul unde eraoarea a aparut (linia). Informatia respectiva ajuta foarte mult, insa nu e tot timpul corecta, in sensul ca eroarea poate fi intr-un loc – conteaza mai putin acum asta. Fereastra cu eroare arata cam asa:
Eroare la compilare
Dupa cum se observa, am uitat sa pun un punct si virgula la sfarsitul liniei. Odata corectat, compilarea reuseste si pot rula programul. Pentru a rula programul, apas tasta F5, sau click pe meniul Debug -> Start Debuggind.
Start debugging
Vom vedea pentru o fractiune de secunda ecranul negru, consola, si gata. Ce s-a intamplat? Programul a fost executat, si-a terminat executia, iar fereastra, consola, in care s-a executat a fost inchisa. Pentru a pastra deschisa consola dupa executia programului, din meniul Debug vom alege in loc de Start Debugging Start Without Debugging, sau Ctrl + F5. Astfel vom pastra deschisa pana la apasarea unei taste fereastra.
Applicatie Consola
Ce ar mai fi de spus? Am scris o aplicatie. Unde gasesc fisierul executabil, ca, pana la urma, pentru asta scriem aplicatii? Pentru a-l gasi, trebuie sa deschidem un Windows Explorer, sa nevigam pana in folderul unde se gaseste solutia (proiectul) si sa deschidem de acolo urmatoarele foldere: \HelloWorld\HelloWorld\bin\Debug. Acolo vom gasi, printre altele, un fisier executabil care are acelasi nume cu proiectul nostru, si extensia exe: HelloWorld.exe.
O cale rapida de a deschide folderul care contine proiectul curent e sa apasam click dreapta pe numele tabului ferestrei in care editam codul, si sa alegem din meniul care se deschide Open Containing Folder:
Deschide folderul proiectului
In mare, cam asta ar trebui sa stie cineva pentru a incepe sa scrie primul lui program. De aici incepe o cale grea, insa frumoasa, catre o cariere (sau hobby) de programator. Astept comemtarii si sugestii. Multumesc tuturor celor care imi citesc articolele.

Category: Uncategorized
 • Jean Valjean says:

  Foarte util acest ‘baby steps’ tutorial. De cele mai multe ori intampini cele mai mari greutati la inceput.
  E greu sa te descurci la inceput intr-un mediu de dezvoltare stufos.

  August 19, 2010 at 2:04 pm
 • Bogdan says:

  Daca vei mai scrie despre VS ar fi o idee sa scrii si despre shortcut-uri folosite frecvent, ori despre add-on-urile folosite…

  August 19, 2010 at 8:54 pm
 • Jean Valjean says:

  Eventual n-ar fi rau sa continui aceste tutoriale VS cu toate tipurile de proiecte, precizand diferentele dintre ele. Thanks.

  August 21, 2010 at 11:57 am
 • Andrei Ignat says:

  @Bogdan : VS Express nu are add-on-uri…

  September 6, 2010 at 10:42 pm
 • niko says:

  I love you :)

  January 11, 2011 at 6:51 pm
 • Nicol says:

  Foarte bine explicat, multumim mult.

  March 13, 2012 at 2:45 pm
 • Dorin says:

  Foarte bun, mai ales pentru un incepator ca mine.Multumesc.
  Nu ar strica si alte precizari mai avansate.

  January 11, 2013 at 3:23 pm
 • alex says:

  Salut!Interesant site si bine explicat!Ar fi interesat daca ai explica si discuta si despre prelucrarea imaginilor video preluate de la camera web sau camera analogice ce sunt convertite prin encodere.De asemenea ar fi interesant de abordat cum faci atunci cand ai un protocol scris in c++ si vrei sa-l scrii in c #()?Ms si spor la treaba!!!

  June 19, 2013 at 9:09 pm
 • ArnoldMitrica says:

  Salut! Interesant si bine explicat.
  Am o singura problema, atunci cand se afiseaza consola, ar trebui sa imi afiseze ce ar trebui + sa ramana deschisa pana tastezi ceva dar ea se inchide automat… ce sa fac, am facut exact ca tine si imi afiseaza bineinteles Build Succeeded

  December 19, 2014 at 2:17 pm
 • Iulian says:

  Felicitari! Sper sa continui munca ta prin care ne ajuti pe noi, cei care suntem la inceput.

  January 6, 2015 at 10:20 am
 • oana says:

  Am si eu o intrebare, am instalat visual basic 2010 ultima si nu pot sa il deschid, nu a aparut iconita pe desktop, cum fac?

  May 15, 2015 at 4:45 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*