Dupa ce am scris o serie destul de lunga de tutoriale de c# mi-am dat seama, dupa diversele intrebari pe care le primesc la comentarii, ca am uitat un lucru destul de important: nu am scris un articol introductiv referitor la uneltele de lucru. Acum intentionez sa corectez asta. Deci, articolul de astazi este despre uneltele de lucru pentru de care cineva are nevoie pentru a se apuca de invatat c# si pentru a realiza primele proiecte.
Cel mai important instrument este Visual Studio Express (in cazul seriei de tutoriale publicate aici Visual C# 2010 Express). Practic in afara de acest program nu mai e necesar nimic altceva, insa e recomandat un editor de imagini, pentru a putea face mici prelucrari de imagini, eu folosesc Paint.Net, un editor de texte, eu folosesc notepad sau EditPlus si un browser – cel mai bun prieten pe care il poti intreba despre o problema de programare e google!
O sa incep cu google: o simpla cautare dupa “Visual Studio 2010 Express” ma duce repede la http://www.microsoft.com/express/downloads/ – pagina Microsoft de unde imi pot downloada o versiune Express (si graturita) a Visual Studio (Visual C# 2010 Express in cazul nostru).
Dupa ce am downloadat si instalat acest program pot incepe procesul de invatare. Eu am instalat in acest moment Visual Studio Profesional in calculatorul de pe care scriu, iar imaginile pe care o sa le postez pentru a usura intelegerea anumitor actiuni vor fi capturi de ecran ale acestei versiuni – ceea ce inseamna ca or sa fie mici diferente fata de versiunea Express.
Deschidem Visual Studio si el ar trebui sa arate cam asa:
In meniul File, alegem New -< Project. Ni se deschide fereastra urmatoare:
In respectiva fereastra putem vedea cateva dintre tipurile de proiect pe care le putem crea. Pentru a invata, cel mai simplu e sa incepem cu un proiect de tip Console Application. De ce e asta cel mai simplu? Pentru ca nu trebuie sa ne ocupam de elemente visuale, nu avem nevoie de componente suplimentare, tot ce e trebuie sa facem e sa scriem cod c# si sa incepem sa practicam ceea ce incet, incet, invatam.
Pentru a crea un proiect nou de tip Console Application, selectam in fereastra NewProject tipul de proiect Console Application, alegem un nume pentru aplicatia noastra, si apasam butonul Ok.
Odata apasat butonul OK, ceea ce vedem este cam asa (numele ales de mine pentru acest proiect este “HelloWorld”):
Obeservam (am desenat chenar verde) doua regiuni importante in imagine: fereastra care contine codul aplicatiei – Visual Studio genereaza cateva linii de cod – metoda Main, si o fereastra, Solution Explorer, unde vedem componentele solutiei (proiectului), care e o structura arborescenta, ce contine toate fisierele de care avem nevoie pentru a construi o aplicatie. Ceea ce e important deocamdata e fisierul Program.cs, fisier generat automat de Visual Studio. In acest fisier vom scrie codul c# pentru aplicatia noastra.
Pentru a transforma codul nostru intr-o aplicatie executabila trebuie sa compilam codul. Din fericire, Viual studio face acest proces automat, si noi nu trebuie sa ne batem prea mult capul cu detalii despre compilare, cel putin nu in momentul invatarii primilor pasi. E suficient sa dam 2 click-uri, sau sa apasam o tasta, si gata compilarea. Pentru a compila, deschidem meniul Build, si apasam comanda Build Solution, sau apasam tasta F6 – sau tasta asociata din Option comenzii Build.
Daca totul este ok, in partea de jos a ferestrei, in status bar,vom vedea scris Build Succeeded.
Daca exista erori in cod, compilarea va esua, iar Visual Studio ne va afisa un mesaj de eroare in partea de jos, in fereastra Error List. In fereastra respectiva vom vedea un mesaj care contine informatii despre erroarea aparuta, si despre locul unde eraoarea a aparut (linia). Informatia respectiva ajuta foarte mult, insa nu e tot timpul corecta, in sensul ca eroarea poate fi intr-un loc – conteaza mai putin acum asta. Fereastra cu eroare arata cam asa:
Dupa cum se observa, am uitat sa pun un punct si virgula la sfarsitul liniei. Odata corectat, compilarea reuseste si pot rula programul. Pentru a rula programul, apas tasta F5, sau click pe meniul Debug -> Start Debuggind.
Vom vedea pentru o fractiune de secunda ecranul negru, consola, si gata. Ce s-a intamplat? Programul a fost executat, si-a terminat executia, iar fereastra, consola, in care s-a executat a fost inchisa. Pentru a pastra deschisa consola dupa executia programului, din meniul Debug vom alege in loc de Start Debugging Start Without Debugging, sau Ctrl + F5. Astfel vom pastra deschisa pana la apasarea unei taste fereastra.
Ce ar mai fi de spus? Am scris o aplicatie. Unde gasesc fisierul executabil, ca, pana la urma, pentru asta scriem aplicatii? Pentru a-l gasi, trebuie sa deschidem un Windows Explorer, sa nevigam pana in folderul unde se gaseste solutia (proiectul) si sa deschidem de acolo urmatoarele foldere: \HelloWorld\HelloWorld\bin\Debug. Acolo vom gasi, printre altele, un fisier executabil care are acelasi nume cu proiectul nostru, si extensia exe: HelloWorld.exe.
O cale rapida de a deschide folderul care contine proiectul curent e sa apasam click dreapta pe numele tabului ferestrei in care editam codul, si sa alegem din meniul care se deschide Open Containing Folder:
In mare, cam asta ar trebui sa stie cineva pentru a incepe sa scrie primul lui program. De aici incepe o cale grea, insa frumoasa, catre o cariere (sau hobby) de programator. Astept comemtarii si sugestii. Multumesc tuturor celor care imi citesc articolele.
Visual Studio – Introducere
Category: Uncategorized
Jean Valjean says:
Foarte util acest ‘baby steps’ tutorial. De cele mai multe ori intampini cele mai mari greutati la inceput.
E greu sa te descurci la inceput intr-un mediu de dezvoltare stufos.
Bogdan says:
Daca vei mai scrie despre VS ar fi o idee sa scrii si despre shortcut-uri folosite frecvent, ori despre add-on-urile folosite…
Jean Valjean says:
Eventual n-ar fi rau sa continui aceste tutoriale VS cu toate tipurile de proiecte, precizand diferentele dintre ele. Thanks.
Andrei Ignat says:
@Bogdan : VS Express nu are add-on-uri…
niko says:
I love you :)
Nicol says:
Foarte bine explicat, multumim mult.
Dorin says:
Foarte bun, mai ales pentru un incepator ca mine.Multumesc.
Nu ar strica si alte precizari mai avansate.
alex says:
Salut!Interesant site si bine explicat!Ar fi interesat daca ai explica si discuta si despre prelucrarea imaginilor video preluate de la camera web sau camera analogice ce sunt convertite prin encodere.De asemenea ar fi interesant de abordat cum faci atunci cand ai un protocol scris in c++ si vrei sa-l scrii in c #()?Ms si spor la treaba!!!
ArnoldMitrica says:
Salut! Interesant si bine explicat.
Am o singura problema, atunci cand se afiseaza consola, ar trebui sa imi afiseze ce ar trebui + sa ramana deschisa pana tastezi ceva dar ea se inchide automat… ce sa fac, am facut exact ca tine si imi afiseaza bineinteles Build Succeeded
Iulian says:
Felicitari! Sper sa continui munca ta prin care ne ajuti pe noi, cei care suntem la inceput.
oana says:
Am si eu o intrebare, am instalat visual basic 2010 ultima si nu pot sa il deschid, nu a aparut iconita pe desktop, cum fac?