Cea mai utilizata categorie de programe sunt editoarele de text. Nu cred sa existe vre-o alta categorie de programe la fel de des utilizate. Chiar daca e vorba de trimis un email, sau de scris o lucrare de licenta, o pagina html, sau un program c++, pe undeva exista un editor de text. Aceste aplicatii – editoarele de text – sunt folosite indiferent de scopul in care folosim calculatorul: programare, secretariat, jocuri (ne notam o parola, o adresa, un tric), navigare pe internet, editate de imagini, inginerie, educatie etc.
Cel mai simplu editor de text, cunoscut, cred, de toata lumea, este notepad. Insa acest editor, desi este rapid si oarecum eficient, este prea simplu, si uneori nu este suficient pentru necesitatile tuturor.
Un editor de text cu adevarat bun si usor de utilizat este EditPlus. De ce as inlocui simplul notepad cu altceva? Pai sa aruncam o privire – ca o imagine spune mai mult decat niste cuvinte:
Imaginea reprezinta o captura de ecran cu editPlus avand deschis spre editare un document text simplu. La prima vedere, deosebirea fata de un editor simplu (notepad) este interfata: meniu mai complex, un toolbar, o fereastra suplimentara in partea stanga unde apare un browser de fisere (asemanator cu Windows Explorer) si de unde, prin selectare, se poate deschide rapid un fisier pentru editare.
Insa diferenta nu consta numai in interfata cu utilizatorul. Ar fi prea putin. Diferentele se simt la editarea propriuzisa. Nu am cum sa enumar toate diferentele, asa ca o sa insirui cateva, care mi s-au parut mie mai importante:
- Multe nivele de Undo/Redo care lucreaza bine, spre deosebire de alte editoare mai simple
- Print Preview
- Corector (spell checker)
- Find/Replace care accepta expresii regulate
- Diverse moduri de Paste
- Automatisme de formatare a textului.
- Selectare pe coloana – permite stergerea coloanei selectate
- Numerotarea liniilor si afisarea pozitiei curente a cursorului in statusbar (linie si coloana)
- Change Case
- Multe altele, din meniul Edit si toolbar
E imagine cu meniul edit deschis:
Aceasta e, pe foarte scurt, prezentarea modului edit text simplu. Insa acest editor e mult mai puternic. Puterea lui suplimentara vine din faptul ca stie sa editeze anumite tipuri specifice de fisiere text, printre care: HTML, XML, c++, perl, Java, php, c#, JavaScript, CSS etc. Pentru fiecare dintre aceste tipuri de fisiere are evidentiator de sintaxa (syntax highlighter), identare, diverse automatisme, posibilitatea de a compila textul (codul java sau c++, de exemplu) daca este indicat compilatorul etc.
Vreau sa scriu mai multe despre editorul de HTML inclus in EditPlus, editr care mie imi este foarte util, inclusiv pentru scrierea acestui articol folosesc EditPlus. In modul HTML editorul afiseaza un nou toolbat care permite inserarea automata a unor taguri.
Cu ajutorul butoanelor prezente in acest toolBar pot fi inserate foarte simplu taguri HTML in documentul editat. Daca in document este selectata o portiune de text, atunci tagul respectiv va fi aplicat textului selectat. Pot fi inserate tabele, imagini, linkuri, obiecte, script-uri, paragrafe, poate fi formatat textul (bold, italic, underline etc). In acest toolbar exista si un selector de culori, care printr-un simplu click introduce in pagina codul HEX al culori selectate.
O facilitate utila este butonul “View in browser” inclus in toolbar, care deschide un nou tab in editor in este incarcat un control de tip browser in care este incarcat documentul editat. Acesta este un mod rapid si eficient de a vedea cum arata direct in browser documentul editat. Eu folosesc acesta pentur a testa rapid diverse scripturi sau modificari pe care le fac anumitor documente HTML.
Toate tagurile HTML sunt definite in fisiere Templates. Pentru a ajunge la aceste templates, se deschide fereastra de optiuni (Tools -> Preferences) si se click-eaza pe Templates. Aici pot fi importate noi templateuri, sau, pentru utilizatorii avansati, se pot edita templateurile existente. Editarea templateurilor existente se face nu direct, ci prin deschiderea fisierului template-ului si editarea lui, de ce nu, cu EditPlus.
O ultima facilitate pe care vreau sa o prezint este Find si Find and Replace. Asa cum am mai precizat, mai sus, sunt suportate cautarile folosind expresiile regulate. Asa cum se vede in imaginea de mai jos, ferestrele de cautare.inlocuire suporta multe alte optiuni. Mie de multe ori mi-a fost folositpare posibilitatea de a marca liniile unde apare textul pe care il caut (Set Marker), care nu face altceva decat sa evidentieza (la inceput de rand) toate randurile unde exista cuvantul/expresia cautat.
Concluzia mea, concluzie bazata pe cativa ani de folosire a acestui editor, este ca acest program, simplu, pana la urma, poate imbunatati mult productivitatea muncii in multe cazuri, si ajuta la usurarea realizarii multor taskuri. Programul este Shareware, poate fi downloadat si folosit gratis 30 de zile. Instalarea dureaza cateva secunde si programul ocupa un pic mai mult de 1Mb spatiu pe disk. Edit Plus “merge de paraie” pe urmatoarele OS-uri: Windows 2000/XP/2003/Vista/7.
Jean Valjean says:
De acord, il folosesc si eu de ani de zile si inca n-am gasit alt editor mai bun.
Singurul lucru care nu l-am reusit este sa fac bold cuvintele cheie. De exemplu sa fac if bold-it in structurile de control.
Camil Stoenescu says:
hm…si Notepad++ e un editor foarte bun :)
Pingback/Trackback
Visual Studio – Introducere | by zeltera