Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Introducere in .Net | Programare in .Net

Ce este .Net Framework?

         .Net este un cadru ( Framework )  pentru dezvoltarea software, care permite distribuirea si rularea aplicatiilor desktop Windows si Web. 

         .Net Framework este o componenta care vine cu sistemul de operare Windows si care, firesc, de-a lungul timpului s-a dezvoltat. Astfel, din anul 2002, anul versiunii 1.0 – pentru care Microsoft nu mai ofera suport – au fost lansate 4 versiuni, ultima dintre ele ,Net Framework 4, fiind in varianta beta. Fiecare versiune a adus cate ceva nou, toate contribuind la complexitatea de astazi a acestui mediu de dezvoltare. O istorie detaliata si noutatile aduse la fiecare versiune, se poate citi pe wikipedia!

        In prezent, este in dezvoltare proiectul mono, o varianta open-source a platformei .Net Framework, pentru Linux.

        Componenta .Net Framework este formata din compilatoare, biblioteci plus multe alte executabile folosite in rularea aplicatiilor .Net. Aceste fisiere se afla, de regula, in directorul C:\Windows\Microsoft.Net\Framework\V.. ( in functie de versiunile instalate ).

       Tehnologia .Net reuneste mai multe tehnologii si limbaje de programare asigurand in acelasi timp portabilitatea intre diferite calculatoare cu sistem Windows, cat si reutilizarea codului in programe, indiferent de limbajul de programare utilizat.

 

Relatia dintre C# si arhitectura .Net

        In multitudinea  limbajelor de programare din aceasta platforma, de referinta este C#. Chiar daca el are o foarte stransa  legatura cu mediul sau de rulare ( C# a fost initial dezvoltat de Microsoft pentru dezvoltarea arhitecturii iar bibliotecile utilizate de C# sunt cele definite de arhitectura .Net ), poate fi studiat si separat.

         C# este un limbaj simplu, cu circa 80 de cuvinte cheie si 15 tipuri predefinite. Da, are directa legatura cu C, C++ si Java. Toate trei sunt printre cele mai populare limbaje de programare din lume.

        De la C, limbajul C# mosteneste sintaxa, multe dintre cuvinte cheie si operatorii, iar de la C++ preia si imbunatateste modelul de obiecte ( INCAPSULARE, MOSTENIRE, POLIMORFISM ) . C# nu deriva  din Java, desi exista asemanari, ci il completeaza din punct de vedere al integrarii depline cu platforma Windows si al interoperabilitatii limbajelor diferite, adica programarea in limbaj mixt ( codul scris intr-un limbaj comunica fara probleme cu un cod scris intr-un alt limbaj ).

      O caracteristica ce il face sa fie foarte puternic este type-safety. In structura limbajului, pentru realizarea secventelor de cod “sigure” ( safe ), au fost adaugate unele functiuni ( interfete, delegari ). Tot in acelasi scop, au fost si eliminate ( mostenirea multipla si pointerii catre functii ) sau modificate ( string, struct ). Totusi, unele functiuni au fost pastrate ( accesul direct la memorie folosind pointeri ), dar acestea se considera “nesigure” ( unsafe ).

      C# produce managed code”, adica un cod care va fi executat sub controlul .Net Framework. “Unmanaged code” contine intructiuni specifice CPU produse de compilatoare “traditionale”, gen C++.

 

 De ce .Net cu C# ?

      “Cu ce sa incep?” e o intrebare pe care toti cei care se initiaza in programe, o adreseaza. Pe scurt, de ce  o asemenea alegere :

       .Net, pentru ca ofera instrumente pe care le putem folosi si in alte programe, accesul usor la baze de date, realizarea desenelor, graficelor si efectuarea facila a majoritatii sarcinilor uzuale cu care se confrunta programatorii.

       C#, pentru ca acesta combina facilitati testate de-a lungul timpului cu inovatii de ultim moment, oferind o modalitate facila si eficienta de a scrie programe pentru mediul profesional modern de dezvoltare.

      Desi are o complexitatea destul de mare – ( pentru ca  orice framework inevitabil va creste in timp) – care produce o curba de invatare accentuata (nu descuraja !), .Net este o piesa importanta  in viitorul dezvoltarii software.

Category: Uncategorized
 • amber says:

  Buna,

  Cum iti merge? Familia? cati sunteti ? cum va descurcati?

  Habar nu am ce sa intreb si cum sa ma introduc … ideea este ca am facut noapte alba… am o lucrare de facut si nu prea am resurse, timp, si cred ca nu stiu sa sap … adica sunt “mare”, dar nu stiu sa invat de pe net. Chinui C#-ul in felul meu.

  Am ajuns si la acest blog. Draguta descriere.
  O sa rasfoiesc sectiunea C#.

  Toate cele bune!

  Amber

  June 23, 2010 at 8:59 am
 • Tavi says:

  Super descrierea facuta de tine.

  June 19, 2011 at 10:39 pm
 • ktalinoo says:

  f util.merci mult:)

  October 7, 2011 at 7:15 pm

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*