Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Aplicatii… mobile. Generalitati. Medii de dezvoltare aplicatii mobile.

     Dezvoltarea pentru dispozitive mobile este procesul de creare al aplicatiilor care ruleaza optimizat pe aceste dispozitive.

     In momentul de fata exista probleme in ceea ce priveste abordarea dezvoltarii pe dispozitivele mobile, in sensul ca:

  • dezvoltatorii experimentati vor sa isi utilizeze cunostintele deja dobandite.
  • companiile nu vor sa angajeze personal in plus, doar pentru dezvoltarea aplicatiilor mobile.
  • IDE sa fie acelasi, atat pentru dezvoltarea mobila cat si pentru cea desktop.
  • framework-urile si aplicatiile sa fie refolosite.

     Intr-o masura, in cazul Windows Mobile, aceste probleme s-au rezolvat, datorita existentei .Net Compact Framework si a posibilitatii dezvoltarii cu Visual Studio 2005, Visual Studio 2008.

     Cu toate ca sunt folosite aceleasi unelte pentru dezvoltare, programarea pentru dispozitive mobile este diferita, poate un pic mai dificila, pentru ca dezvoltatorul va trebui sa raspunda unor provocari:

Bateria. Cel mai important punct care trebuie luat in considerarea in dezvoltarea unei aplicatii mobile. O aplicatie cu un timp al procesorului mare va conduce la consumul rapid al bateriei, ceea ce face aplicatie inutila.

Procesorul. Dispozitivele mobile sunt dotate cu procesoare ale caror frecventa este mult mai mica, afectand timpul efectuarii operatiilor sau interogarilor asupra bazei de date.

Dimensiunea dispozitivului. Sunt foarte multe restrictii in ceea ce priveste interfata utilizatorului din cauza dimensiunii dispozitivului. De exemplu, se recomanda ca aplicatia sa ceara utilizatorului sa interactioneze cu cat mai putin text, datorita tastaturii, considerata incomoda. De asemenea, citirea unui text cu foarte multe informatii de pe un dispozitiv mobil nu este foarte agreata.

Memorie. In cazul dispozitivelor mobile, memoria este calculata in megabytes. Aceasta nu poate fi marita, ca in cazul spatiului de stocare, prin folosirea cardurilor de memorie. Aplicatia nu trebuie sa pastreze foarte multe date in memorie, pentru ca sistemul sa poate rula in conditii normale.

Securitate. Datorita faptului ca un dispozitiv poate contine informatii personale, securitatea inseamna introducerea cel putin unei parole pentru acesta, criptarea datelor, permisiuni pentru instalarea/dezinstalarea aplicatiilor, etc.

Accesul la retea. O aplicatie trebuie sa gestioneze foarte bine cazurile in care dispozitivul trece de la o conexiune cu fir la una fara fir, sau cazul in care nu exista conexiune. 

     In dezvoltarea Windows Mobile, sunt disponibile mai putine controale UI, mai putine API-uri (datorita faptului ca rulam Compact Edition al Windows si spatiul de stocare este limitat), iar in locul gigantului .Net Framework, se va folosi un subset al acestuia, .Net Compact Framework, cu anumite limitari, dar foarte puternic.

     Dispozitive cu diferite rezolutii, cu diferite configurari hardware, sincronizarea datelor cu un pc, conexiunile la retea, consumul de energie al bateriei, sunt principalele provocari pe care un dezvoltator le accepta in procesul de creare al aplicatiilor pe dispozitive mobile.

     Dezvoltatorii au posibilitatea de a dezvolta aplicatii, astfel:

  • cod nativ – (Visual C++) – in cazul aplicatiilor simple, foarte performante, care au nevoie de accesarea directa a hardware-ului.
  • managed code – (Visual C#, Visual Basic .NET) – pentru dezvoltatorii .Net, un mediu familiar. Detalii in articolul despre introducere in .Net.
  • server-site code – (cu ajutorul controalelor mobile asp.net) – aplicatiile sunt gazduite de browser.
  • Dezvoltarea aplicatiilor in Windows Mobile se face pe o platforma puternica (.Net Compact Framework), cu instrumente puternice (Visual Studio), avand suportul celei mai mari companii de software din lume.

    In articolul urmator, vom prezenta tipurile de dispozitive pe care ruleaza sistemul de operare Windows Mobile.

    Windows Mobile aduce puterea sistemului de operare Windows de pe desktop pe dispozitivele mobile prin flexibilitate, un numar mare si variat de dispozitive care il folosesc si o multitudine de aplicatii.

Category: Uncategorized
  • Jean Valjean says:

    Keep it going your great work!
    Programarea pentru mobile a devenit o nisa importanta.
    Chiar daca Windows Mobile a ramas in planul doi datorita luptei intre iPhone si Android, ramane in multe cazuri o alegere optima datorita compatibilitatii complete cu sistmele Windows de pe desktop.

    March 10, 2010 at 1:41 pm
  • zeltera says:

    Nu cred ca lupta e numai intre iPhone si Androoid. Ai uitat symbian, care are cota de piata cea mai importanta inmomentul asta. Si daca mai pui si windows-ul in ecuatie, deja lupta e intre mai multi.

    Ideea e ca daca tot stii c# si ai si ceva experienta cu asta, ar fi pacat sa nu intri intr-o nisa ca asta destul de usor. Pana la urma granita, ca programator, intre web, desktop si mobile nu e asa de greu de trecut. Baza e aceeasi, pana la urma.

    March 10, 2010 at 8:14 pm
  • marius says:

    Se pare ca multe lucruri intersante atat pentru dezvoltatori cat si pentru end-user-i vor fi dezvaluite in cadrul evenimentului Microsoft Mix10, care va avea loc zilele acestea. Personal, cred ca lupta pentru dezvoltarea mobile se va intensifica si mai mult.

    March 13, 2010 at 1:03 am

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*