Risipa de key_press | Programare

Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Risipa de key_press | Programare - Programare .Net | Tehnici de programare | Tutoriale | Lectii si exemple

Introducere in lumea Windows Mobile.

     Calculatoarele personale formeaza centrul de calcul principal, de la serviciu sau de acasa. Insa, aceasta lumea a calculului (nu ma refer doar la programare, ci la toate tipurile de interactionare cu un pc) se afla in mijlocul unei tranzitii in care dispozitivele mobile tind spre a fi platforma dominanta.

     In momentul actual, oamenii vor sa fie intr-o permanenta legatura tot timpul. Ei vor sa aiba acces instant, oriunde s-ar afla, la internet, la telefon, WI-FI, MP3 player, DVD player. Clar, solutia consta intr-o inlocuire portabila a tuturor acestor obiecte fixe.

     Un sistem de operare mobil controleaza un dispozitiv mobil asemanator cum un sistem de operare Windows, Linux, controleaza un desktop pc sau laptop. Importanta mobilelor a crescut cu timpul, iar acest segment a atras marii producatori de tehnologie.

     Pe cele mai multe dispozitive mobile (aproximativ 50%), ruleaza sistemul de operare Symbian, detinut de Nokia. Pe urmatoarele locuri se situeaza BlackBerry si IPhone OS de la Apple.

     Windows Mobile este un sistem de operare special dezvoltat pentru dispozitivele mobile, de catre Microsoft. Ultima versiune a acestui sistem de operare este Windows Mobile 7.

     Un dispozitiv Windows Mobile este un smartphone cu un sistem de operare Windows. Sistemul de operare Windows este Compact Edition a sistemului Windows pentru desktop.

     Istoria Windows Mobile incepe in anul 2000, cu Pocket PC 2000 si se baza pe Windows CE 3.0, care suporta o rezolutie maxima de 240 x 320 si o mai multe arhitecturi CPU. Ca o paralela cu SO Windows desktop, versiunea Pocket PC 2000 poate fi considerata Win 98, Win Me, Win 2000. Inca de la aceasta prima editie, Windows Mobile continea Pocket Office, Pocket Internet Explorer (numit astfel pana la versiunea 5.0), Windows Media Player.

     Apare in octombrie 2001 Pocket PC 2002, care va fi instalat in premiera pe dispozitive Smartphone. Continuand paralela cu SO Windows pentru desktop, el va incerca sa fie asemanator ca design cu Window XP, introducand, de asemenea, functionalitati noi: suport pentru Virtual Private Networking, MSN Messenger etc.

     Versiunea din 2003, Windows Mobile 2003, apare in 4 editii, fiecare dedicata unui dispozitiv diferit. Windows Mobile 2003 for Pocket Pc Phone Edition se adresa Pocket PC-urilor(LINK) cu functionalitati de telefon. Aceastei versiuni ii va urma Windows Mobile 2003 Second Edition, in care apare ActiveSync(sincronizarea dispozitivului mobil cu un desktop PC) si WPA.

     Continuand sub numele “Windows Mobile”, se lanseaza in 2005 in cadrul unei conferinte de presa Windows Mobile 5, cu un numar mare de functionalitati noi sau “reinnoite”. Functionalitate Microsoft Exchange Server, o atentie indreptata asupra consumului de energie al bateriei, o noua versiune de Office, suport sporit pentru Bluetooth, intefata de management pentru GPS, suport pentru tastatura QWERTY.

     Microsoft face un pas important in 2007, prin lansarea Windows Mobile 6, in 3 editii: Windows Mobile 6 Standard (pentru telefonea fara touchscreen), Windows Mobile 6 Professional pentru Pocket PC-uri cu functionalitate de telefon, Windows Mobile 6 Classic pentru Pocket PC-uri clasice. Cel mai important este faptul ca aceasta editie se bazeaza pe Windows CE 5.0, platforma strans legata cu Windows Live si Exchange 2007. Ca design, putem considera corespondent sistemul de operare pentru desktop Windows Vista. Pastrand asemanari de la Windows Mobile 5, se introduc functionalitati ca VoIP, Windows Live, html email Outlook. Acestea, alaturi de preinstalarea in ROM a .Net Compact Framework si a Microsoft SQL Server 2005 Compact Edition, au facut din Windows Mobile 6.0 cea mai stabila versiune de pana atunci.

     Windows Mobile 6 beneficiaza, mai tarziu, de un upgrade, Windows Mobile 6.1, insa doar pentru sporirea performantei (suport pentru formatul documentelor din Office 2007, marirea eficientei Activesync, optimizare IE).

     O etapa intermediara pana la ultima versiune, au constituit-o Windows Mobile 6.5 in 2009, Windows Mobile 6.5.1, Windows Mobile 6.5.3 si Windows Mobile 6.5.5 in 2010, despre care vom vorbi pe larg intr-un articol viitor.

     Microsoft renunta la numele Windows Mobile si numeste ultima versiune Windows Phone 7. Aceasta propune o interfata revizuita complet, FM Radio, display multitouch 800 x 480. Datorita noilor schimbari din punct de vedere al hardware-ului, nu va fi posibil un upgrade de la 6.5.x la Windows Phone 7. Dezvoltarea aplicatiilor Windows Phone 7 va fi realizata cu ajutorul ultimelor tehnologii: Silverlight, XNA, Visual Studio 2010, Expression Blend.

     Ce inseamna dezvoltare pentru dispozitivele Windows Mobile ? Cu ce se diferentiaza fata de programarea “normala”? Acest subiect va fi abordat in articolul urmator.

     Windows Mobile este un sistem de operare cu avantaje si dezavantaje.

     Un punct forte al acestei platforme este capacitatea extraordinara pentru multi-tasking. Windows Mobile aloca automat memorie in functie de necesitatile fiecare aplicatii, avand posibilitatea chiar sa si inchida sarcini in cazul in care cantitatea de memorie disponibila scade foarte mult.

     Desi nu se poate compara ca numar cu aplicatiile pentru Iphone, Windows Mobile isi aduna intr-un mod organizat aplicatiile variate, unde clientii le pot gasi mai usor: http://marketplace.windowsphone.com

     Sincronizarea unui dispozitiv mobil pe care ruleaza Windows Mobile cu un sistem desktop se face foarte usor, un alt avantaj pentru aceasta platforma.

    Mai multe detalii ale acestei platforme vom clarifica in articolul cand vom aborda Windows Mobile 6.5.

     In acest articol, am introdus foarte multe lucruri, dar care vor fi prezentate in detaliu in articolele urmatoare.

     Siteul oficial al Windows Mobile este: http://www.microsoft.com/windowsmobile.

Category: Uncategorized

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*